Bram jongleert zijn studies TEW met een fulltime job in het atelier

cnc programmatie job

Je combineert momenteel stevige studies met een fulltime job?

Ja, het zijn inmiddels al drie pittige jaren geweest! Na het middelbaar ben ik zoals de meeste studenten - zonder er te veel vragen bij te stellen – doorgestroomd naar het hoger onderwijs. Een toffe tijd maar ik was mijn opleiding zo beu na enkele jaren… Het jeukte om wat met mijn handen te gaan doen dus besliste ik mijn studies stop te zetten.

Het was even een reality check, 23 en geen diploma maar ik ben leergierig en ging onmiddellijk op zoek naar een technische job waarin ik mij kon uitleven. Liefst in de staalbouw. Zo ben ik eigenlijk snel bij Lootens uitgekomen en momenteel werk ik hier al zo’n vier jaar.

Waaruit bestaat je takenpakket?

Ik startte als polyvalent ateliermedewerker en probeerde ondertussen al alle ‘stations’: de freesmachine en CNC programmeren, boren, lassen, monteren, de baan opgaan,… Ik spring bij waar nodig en ik krijg opleiding on the job van mijn collega’s. Geen theorie maar praktijk. Het verraste mij dat het helemaal niet zo makkelijk is als het lijkt; het lezen én begrijpen van de plannen vraagt een sterk technisch inzicht. Momenteel neem ik vooral de CNC-programmatie op basis van de CAD-tekeningen voor mijn rekening.

Na een tijdje realiseerde ik mij dat het eigenlijk wel spijtig was dat ik mijn opleiding niet had afgemaakt en dat een diploma handig zou zijn om door te kunnen groeien. Zo ben ik op de VUB in avondonderwijs opnieuw gestart en momenteel heb ik nog slechts een paar maanden te gaan!

Proficiat, niet zo eenvoudig lijkt mij, studies en werk jongleren?

Nee, zeker niet maar gelukkig is er momenteel heel veel afstandsonderwijs met videolessen die ik kan herbekijken. Alsook kan ik altijd op de flexibiliteit van Lootens rekenen. Een dagje studeren of wat last minute schuiven met mijn werkuren om groepswerk te kunnen opleveren.

plan lezen schrijnwerk

Wat houdt je dan scherp in deze job (met al die late avonden)?

Vooral de variatie in projecten vind ik boeiend. We creëren high-end producten voor een veeleisende nichemarkt die ons uitdaagt om de grens te verleggen. Geen enkel project is hetzelfde, er blijven nieuwe elementen opduiken en daar moet je een oplossing voor vinden. Zonder handleiding want die schrijven wij eigenlijk 😊

Daarnaast bestaat een ‘typische werkweek’ hier niet en vind ik het fijn dat mijn collega’s de lat hoog leggen. Ze zijn enkel tevreden met 100% kwaliteit en daar blijven ze voor gaan. Die werkmentaliteit inspireert mij om het steeds beter te doen.

Welke collega heeft jou al het meeste bijgebracht?

Goh, moeilijke vraag! Van ‘Opa’ tot het monteursduo Giovanni & Tom tot Nico de metalliseerder, iedereen helpt elkaar maar als ik echt één persoon moet kiezen, ga ik voor meestergast Marnic. Hij toont niet alleen hoe we het moeten doen maar geeft ook uitleg met praktijkvoorbeelden waarom we het zo doen. 

Hoe zie je jezelf verder evolueren met je TEW-diploma op zak?

Ik vind het fantastisch wat wij hier doen dus ik wilde graag intern doorgroeien. Ik ben naar Jan, de CEO, gestapt om een gesprek aan te gaan over mijn carrièremogelijkheden hier. Toen het project Kanal viel en het tekort aan medewerkers, zagen we een kans. Binnenkort start ik mijn opleiding als assistent-projectleider van Bjorn en tot die tijd, wil ik graag nog zoveel mogelijk bijleren over de plaatsing van ons schrijnwerk! Het technisch inzicht dat ik opgedaan heb in het atelier zal mij ongetwijfeld helpen bij het projectwerk.

Mooie vooruitzichten! Je werkt hier dus graag, hoe zou je Lootens omschrijven als werkgever?

Een uitdagende werkgever. Je moet er toch met jouw ‘koppeke’ bij zijn als dat explosiewerend schrijnwerk op jouw station landt! 
Een flexibele werkplek waar er ruimte is voor eerlijke communicatie over je carrière, je takenpakket of je persoonlijke situatie… 

Waar zie je Lootens binnen 5 jaar en hoe kunnen we daar raken?

Ik zie zeker een mooie toekomst voor Lootens! Onze naambekendheid opschroeven wat aluminiumprojecten voor Evolis betreft, en blijven onze grenzen verleggen met staalprojecten. 

Het totaalplaatje van Lootens klopt, in elke afdeling staan er zo’n sterke profielen dat het niet de vraag is of we er raken maar wanneer. Wist je bv. dat wij voor grote projecten concurreren met landen zoals Turkije? Arbeid is er goedkoper en stalen schrijnwerk is een arbeidsintensief product. Toch slagen wij erin de projecten voor ons te winnen. 

Het enige wat onze groei zou kunnen vertragen, is het tekort aan collega’s: lasser - monteurs, plaatsers, een CNC-programmeur om mij te vervangen 😉, projectleiders, calculators… Ik doe dan ook graag een warme oproep! Daarnaast kunnen wij zelf verder investeren in interne opleiding zodat opvolging verzekerd is voor die kleppers die binnenkort op pensioen gaan.
 

zaagmachine ateliermedewerker
technische job bij lootens

Wat ga je missen in het atelier als je meer op het bureau & de werf werkt?

Lachen met de collega’s, de luide radio en de niet-nadergenoemde collega die graag meezingt, het advies van Marnic 😊 hun steun als het moeilijker gaat en die enorme productie! Eén project zal mij altijd bijblijven, de deur die meer dan 10 meter hoog was. Gezwoegd en gezweet hebben we maar hij is op tijd richting de werf vertrokken.

Welke raad zou je nog geven aan nieuwe collega’s?

Altijd luisteren naar Marnic (*lacht, ik val in herhaling) en andere collega’s. Toon je interesse en doe je moeite om dingen bij te leren, zullen ze met plezier een handje helpen!

Lootens zoekt talent om straffe dingen
te doen met staal & aluminium!

Wij zijn altijd op zoek naar enthousiaste medewerkers die écht expert willen worden in hun vak: lassers, frezers, monteurs, ateliermedewerkers of andere technische geschoolde mensen die zich graag willen omscholen tot de job die hen het meest bevalt bij Lootens. 

Werken bij Lootens, dat is deel uitmaken van een groeiend Belgisch succesverhaal. Dagelijks staan onze 4 KRAK-waarden centraal in alles wat we doen: klantgerichtheid, respect, ambitie en kwaliteit. De beste zijn in wat we doen, onze sector blijven verduurzamen en onze klanten een kwaliteitsbeleving bieden, dat is onze passie. Als je graag sterk vakmanschap wil ontwikkelen en grote trots wil ervaren op je werk, dan moet je bij Lootens zijn. Lees hier het verhaal van onze monteur Tom.

Bekijk onze uitdagende vacatures