Lootens creëert circulaire ramen voor The Exploded View

Circulaire ramen exploded view

Afgelopen week ging het Exploded View Beyond Building in première op de Dutch Design Week in Eindhoven, al noemt Dutch Design Week het The Embassy of Circular and Biobased Building. Biobased Creations ontwierp en bouwde het modelhuis met maar liefst 100 plantaardige, natuurlijke of circulaire materialen zoals hout, staal, mycelium, zeewier, stro en plantaardige vezels, maar ook aarde en rioolwater. Lootens creëerde en plaatste de stalen ramen voor het huis met het Jansen by ODS gevelsysteem VISS Basic.

Eerder dit jaar was het schaalmodel met stalen vouwdeur al te bezichtigen op The Exploded View in het Design Museum Gent. "De circulaire leefomgeving heeft als doel de eindeloze potentiële materiaalstromen die voorradig zijn en niet of nauwelijks gebruikt worden in de bouwwereld te tonen", vertelt Pascal Leboucq ontwerper bij Biobased Creations.

Circulaire ramen The Exploded View Beyond Building

"We willen ontwerpers en bouwers maar ook bewoners na laten denken over de toekomst. De Man, directeur bij Biobased Creations gaat verder: “Het huis is gaaf om te zien. Het geeft hoop, energie en inspiratie voor de toekomst. Wij laten zien dat we op grote schaal circulair en biobased kunnen bouwen." Daarnaast zijn de designers ook benieuwd naar wat voor impact een veranderende bouwwereld op andere sectoren zal hebben. (Bron: Circubuild.be)

"Het huis, dat een modulair ontwerp heeft, werd grotendeels in een fabriek gebouwd. De indeling is gebaseerd op een standaardrooster, zodat het een sjabloon kan worden voor allerlei verschillende huisontwerpen. Sommige mensen denken dat het te duur is om modulair en duurzaam te zijn, maar het is eigenlijk goedkoper," vertelt De Man aan het architectenmagazine Dezeen.

De boeiende expoinstallatie kan van 16 t.e.m. 24 oktober gratis online en live bezocht worden op het Ketelhuisplein/Strijp-S in Eindhoven. Elke kamer vertelt talloze unieke verhalen onderverdeeld in 4 thema's: Neighbourhood, Value, Earth en Farming. Tijdens een bezoek aan The Exploded View Beyond Building kan je de verhalen neergeschreven door zowel designers, producenten als storytellers beluisteren dankzij de scanbare QR-codes.

Staal als circulair bouwmateriaal

Staal is bijzonder duurzaam en kent een lange levensduur. Dit zorgt ervoor dat staal een circulair bouwmateriaal is en bijgevolg herbruikbaar. Janssen by ODS leverde een het flexibele gevelsysteem VISS BASIC en de omkeerbare verbindingen. De moeilijkheid bestond erin het gevelsysteem in het expohuis op hout te monteren. Dat is goed gelukt en het resultaat is een prachtig, circulair raam.

 

Lootens plaatst circulaire ramen Exploded View

Circulaire innovatie 

Circulaire innovatie binnen de bouwwereld is dé uitdaging voor onze sector, net als recyclage van herbruikbare materialen en de vergroening en verduurzaming van de bestaande bouwmethodes. Lootens verzamelt zich met partners Vlaanderen Circulair, Janssen by ODS, Bureau Bouwtechniek, Franck en Buurman Antwerpen onder het consortium Harvest Bay en zet projecten op poten die circulariteit moeten promoten en bestaande circulaire, natuurlijke of biobased materialen bekender moeten maken bij het grote bouwpubliek. 

"Door het streven naar samenwerking vanuit een breder perspectief komt er ruimte voor innovatieve oplossingen zoals speciale slooptechnieken, urban mining, renovatietechnieken en hergebruik van restmaterialen. Ook kan er door samenwerking tussen partners in de bouw langdurige betrokkenheid bij projecten worden gerealiseerd door bijvoorbeeld onderhoudscontracten en producten "as a service” aan te bieden. Hierdoor wordt de levensduur van de grondstoffen en bouwmaterialen verlengd en blijven deze in de circulaire cyclus", aldus het consortium Harvest Bay.

Stalen vouwdeuren schaalmodel the exploded view

Graag een rondleiding in the Exploded View Beyond Building?