Plaatser Christophe houdt van een uitdaging!

vacature plaatser buitenschrijnwerk bij Lootens

Christophe is plaatser bij Lootens en houdt van de 'speciallekes'!

Christophe werkt al 20 jaar als plaatser van stalen ramen & deuren bij Lootens. Hij startte toen Lootens een serieuze groeispurt doormaakte en sindsdien zijn de opdrachten alleen maar grootser en gevarieerder geworden. Recent plaatste hij nog Lootens ramen in een Zwitserse vakantiewoning en binnenkort trekt hij naar St. Tropez. Het leven op de baan zint hem wel.

Hoe heb je Lootens leren kennen?

Ik ben bij Lootens beland via de R&D Manager Johan. Wij waren collega’s bij een kleiner bedrijf maar organisatorisch verliep het daar niet zo vlot. Johan maakte de overstap naar Lootens en uit zijn ervaringen kon ik opmaken dat hij zeer tevreden was met die keuze. Toen het bedrijf failliet ging, nam ik contact op met Johan, net zoals enkele andere collega’s en we zijn toen met een volledig team gestart bij Lootens.

job plaatser buitenschrijnwerk in staal

Hoe zou je de job als plaatser bij Lootens omschrijven?

Niet te vergelijken met andere jobs als plaatser, dat staat vast! Ons takenpakket varieert sterk en is enorm uitdagend. Vergeet ramen van 2m hoog. Wij plaatsen bijna uitsluitend grootse projecten in het binnen- en buitenland, zo ben ik al in Corsica, Spanje, Frankrijk en Zwitserland geweest. Je bent overal en ziet veel: appartementencomplexen, cultuur erfgoed, villabouw en de commerciële of utilitaire projecten. Eén ding hebben ze allemaal gemeenschappelijk: de complexiteit. 

Het zijn echte ‘speciallekes’. Als Lootens plaatser ben je een beetje ‘MacGyver: out-of the box denken, plannen lezen en oplossingen zoeken op locatie. Dit soort vakmanschap krijg je niet mee op de schoolbanken dus met elk project leren we weer bij. Als jij de juiste mindset hebt, brengt Lootens jou de expertise bij. Zelf heb ik vroeger een hele tijd in de serrebouw gewerkt, daarna maakte ik de overstap naar standaardprojecten in buitenschrijnwerk. Ik had mij het werk bij Lootens anders voorgesteld want weinig kan je hierop voorbereiden maar het is véél beter dan gedacht! 

Als ik kijk naar het eindresultaat of foto’s zie van mijn projecten, weet ik dat de weg uitdagend kan zijn maar heb ik altijd het gevoel iets moois gecreëerd te hebben.

Wat maakt werken voor Lootens een uitdaging?

Ik ben plaatser van stalen buitenschrijnwerk. Het gewicht van staal verschilt sterk met dat van aluminium schrijnwerk, 80% van wat wij doen is met de hand dus dat kan weleens een stevige workout zijn. Daarenboven bestaan staalprojecten uit losse stukken. Een vast raam heeft een schuivend gedeelte, de bovenste en onderste elementen zijn apart, er is de ondersteuning en de waterdichting. Die elementen puzzel je samen volgens het technisch plan en dan begin je aan de opbouw. 

Als je start bij Lootens word je uiteraard niet meteen voor de leeuwen gegooid. Je start met de makkelijkere projecten, krijgt de kans om uit te proberen en geleidelijk aan bouwen we de complexiteit en expertise op. Je werkt ook altijd in team met collega-plaatsers, zij leren jou het vak on the job. De teams worden ook vaak geswitcht naargelang het project dus is er een uitstekende sfeer onderling.  
 

Behoud je op de baan altijd een goede connectie met het kantoor?

Dat vind ik wel. Elke morgen verzamelen we nog in Deinze voor een kleine bespreking en dan trekken we eropuit met het materiaal. Op vrijdag springen we ook altijd binnen voor een drink in de afterworkbar en als er een verjaardagstraktaat is, trek ik ‘s avonds zeker de frigo nog eens open 😉. Daarnaast is er het interne communicatieplatform en de whatsapp groepen. Zo zijn we altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Omdat we groeien, gebeurt het weleens dat ik een nieuwe collega spot, dan is het wel fijn dat er kennis kan gemaakt worden op een Nieuwjaarsfeest of teambuilding.

Hoe zou je Lootens omschrijven als werkgever?

Als collega’s aan Lootens denken, denken we meteen aan Jan, de CEO en zijn vader, de oprichter, die nog af en toe eens helpt. Jan staat er 200% voor zijn bedrijf, het is écht zijn levenswerk en hij doet er alles voor. De communicatielijnen zijn kort, je kan Jan altijd bellen met een vraag en hij is steeds correct. Hij is heel nauw betrokken bij de projecten en hij is er ook weleens bij op de vrijdagavonddrinks.

Er is geen te respecteren hiërarchie, enkel het respect voor elkaar, de klant en de projecten. Naast respect hebben we nog drie belangrijke waarden: klantgerichtheid, ambitie en kwaliteitsbewustheid. Deze KRAK-waarden vormen de rode draad doorheen onze bedrijfscultuur. We ervaren allemaal grote trots dat we voor Lootens mogen werken en zo’n prestigieuze projecten kunnen uitvoeren.


 

werken als plaatser stalen schrijnwerk
stalen buitenschrijnwerk voor zwitsers buitenverblijf

Welke mooie momenten zijn jou bijgebleven?

Ik ben graag op de baan dus als ik mijn werk in het buitenland kan uitvoeren, is dat een speciaal moment. We installeerden onlangs stalen ramen in een Zwitserse buitenverblijf, het uitzicht was prachtig en dan kan ik écht genieten van mijn werk. Ook het plaatsen van de LALO-deuren in het Antwerps burgerhuis zijn mij bijgebleven, een écht huzarenwerkje. De LALO-deuren zijn de grootste in één stuk beglaasde pivoterende deuren ter wereld. Zes meter hoog en drie meter breed, ze wegen tot wel 2 ton per vleugel maar zijn vederlicht te bedienen.

Heb je een raad voor starters of nieuwsgierigen?

Bij Lootens mag je gewoon jezelf zijn. Je mag altijd vragen stellen aan jouw collega’s of de CEO Jan. Mijn raad is dan ook: als er iets is, vraag hulp. Jonge starters durven dat soms niet maar het is best oké om hulp te vragen en er zal altijd wel iemand bereid zijn om jou te helpen. Wees nieuwsgierig, probeer zaken uit, stel vragen, bestudeer de technische plannen. Zo ontwikkel je jezelf heel snel!

Lootens zoekt talent om straffe dingen
te doen met staal & aluminium!

Wij zijn altijd op zoek naar enthousiaste medewerkers die écht expert willen worden in hun vak: lassers, frezers, monteurs, ateliermedewerkers of andere technische geschoolde mensen die zich graag willen omscholen tot de job die hen het meest bevalt bij Lootens. 

Werken bij Lootens, dat is deel uitmaken van een groeiend Belgisch succesverhaal. Dagelijks staan onze 4 KRAK-waarden centraal in alles wat we doen: klantgerichtheid, respect, ambitie en kwaliteit. De beste zijn in wat we doen, onze sector blijven verduurzamen en onze klanten een kwaliteitsbeleving bieden, dat is onze passie. Als je graag sterk vakmanschap wil ontwikkelen en grote trots wil ervaren op je werk, dan moet je bij Lootens zijn. Lees hier het verhaal van onze monteur Tom.

Bekijk onze uitdagende vacatures