Tom is trots op zijn werk en de Lootens projecten!

job als monteur bij Lootens

Tom werkt als trotse monteur bij Lootens

Tom werkt als monteur in het Lootens atelier in Deinze. Samen met zijn collega's is hij verantwoordelijk voor de montage van alle onderdelen van de ramen & deuren maar ook voor de laatste controle wanneer het afgewerkte product het atelier verlaat richting de klant. Tom werkt intussen al bijna 10 jaar bij Lootens en zag zijn carrièrepad evolueren terwijl Lootens uitgroeide tot een expert-nichespeler.

Hoe heb je Lootens leren kennen?

Ik leerde Jan, CEO van Lootens, kennen via mijn broer die op een begeleide werkplek werkt. Lootens had een grote opdracht binnengehaald en om het teveel aan werk op te vangen, schakelde hij hun externe hulp in. Ik werkte toen in een Duits bedrijf dat kettingen maakte voor machines, auto’s, enz. Omdat ik vaak weinig omhanden had op het werk door de toenmalige crisis, ging ik op zoek naar ander werk. Zo ben ik bij Lootens terechtgekomen.

job monteur aan het werk

Hoe is jouw carrière geëvolueerd de voorbije jaren?

Ik startte als plaatser van ramen en deuren op de baan. Gaandeweg stak ik ook een handje toe in het productieatelier waar ik toen op korte tijd veel geleerd heb. Ik heb zowat alle machines bediend en kennis gemaakt met alle jobs. Uiteindelijk ben ik op de laatste stap van het productieproces terechtgekomen: de eindmontage. Hier voel ik mij echt op mijn plaats. Elk project is uniek met nieuwe specificaties, dus het voelt telkens als een abstracte puzzel leggen.

Hoe ziet een standaard werkdag er voor jou uit?

Mijn dagen starten om 7u en eindigen meestal om 15u45 maar er is de flexibiliteit om later of vroeger te starten als je persoonlijke situatie daar eens om vraagt. ’s Morgens houden we een klein overlegmoment met de productieverantwoordelijke: wat is er gedaan, wat staat er op de planning, tegen welke moeilijkheden lopen we aan… Zo beginnen we goed geïnformeerd aan de dag. Daarna gaan we aan de slag: we monteren gigantische ramen en deuren van 6 meter, explosiewerende frames, branddeuren, honderden soorten profielen,… Monteur is zeker geen stilzittende job maar ik ben graag druk in de weer!

Nadien moet de constructie veilig op het transport geladen worden. Heel weinig van wat wij doen is standaard. Complexe montages vragen écht denkwerk; ik moet elke dag op zoek naar nieuwe oplossingen om alles niet enkel correct, maar ook visueel aantrekkelijk te monteren. Bij Lootens wordt er heel wat van je verwacht maar je krijgt er ook verantwoordelijkheid en een heleboel voordelen voor terug. Bovendien is de werkomgeving super: lichtrijk, ruim, modern, kwalitatief werkmateriaal én een rolbrug, een geautomatiseerd machinepark, enz. 
 

Heb je een goede raad voor startende (voor)monteurs?

De starters krijgen soms de kans elke afdeling eens uit te proberen want op montage heb je echt een technische achtergrond nodig: je moet handig en oplossingsgericht zijn maar bovenal inzicht hebben in het eindproject. Gelukkig is inzicht in die complexiteit iets wat aan te leren valt. Als ik een goeie raad zou mogen geven aan die starters: heb geduld, wees nieuwsgierig, stel veel vragen. Jullie vliegen er heel vaak zo enthousiast in en verliezen dan een beetje de moed als het lezen van een plan na een weekje nog niet lukt. Geen zorgen, jouw collega's zijn er voor jou dus met tijd komt raad en bij Lootens vliegt de tijd!
 

plan lezen als monteur Lootens
monteur tom op afterwork

Hoe zou je de Lootens sfeer omschrijven en welke momenten zijn je bijgebleven?

De sfeer onder de collega’s is open en gezellig. Mijn team is een mix van persoonlijkheden en leeftijden. Er zijn de ervaren rotten in het vak die hier wel al 30 jaar werken maar ook starters die graag het vak willen leren. Als er een teambuilding of event is, geeft dat altijd een zeer toffe sfeer! We gaan weleens kijken naar een gerealiseerd project en dan zijn we allemaal apetrots want het eindresultaat is meestal verbluffend mooi. 

Mijn dochter vraagt steeds naar mijn job en wat die concreet inhoudt maar dat is niet zo makkelijk te begrijpen voor een jong kind. Toen er onlangs een reportage was over één van onze projecten op televisie, ik geloof de Boekentoren in Gent, kon ik met trots zeggen: "kijk, dat heeft jouw papa helpen maken, meer dan 100 ramen & deuren". Ze was echt onder de indruk en sindsdien vertelt ze het verhaal altijd in de klas bij een voorstelling over beroepen.

We nemen ook graag deel aan sportieve challenges, vooral het event ‘rapper dan een ezel’ en de Warmathon in Kortrijk zijn mij bijgebleven. De Nieuwjaarsreceptie onder muzikale begeleiding van Joeri, onze lassende DJ, is zeker ook een aanrader 😊! 

Lootens zoekt talent om straffe dingen
te doen met staal & aluminium!

Wij zijn altijd op zoek naar enthousiaste medewerkers die écht expert willen worden in hun vak: lassers, frezers, monteurs, ateliermedewerkers of andere technische geschoolde mensen die zich graag willen omscholen tot de job die hen het meest bevalt bij Lootens. 

Werken bij Lootens, dat is deel uitmaken van een groeiend Belgisch succesverhaal. Dagelijks staan onze 4 KRAK-waarden centraal in alles wat we doen: klantgerichtheid, respect, ambitie en kwaliteit. De beste zijn in wat we doen, onze sector blijven verduurzamen en onze klanten een kwaliteitsbeleving bieden, dat is onze passie. Als je graag sterk vakmanschap wil ontwikkelen en grote trots wil ervaren op je werk, dan moet je bij Lootens zijn. 

Bekijk onze uitdagende vacatures